Wat is RAM geheugen

Wat is RAM geheugen

Wat is RAM geheugen?

De afkorting RAM staat voor Random Access Memory. Dit is een geheugensoort wat bedoelt is voor de korte termijn. Het wordt daardoor ook wel werkgeheugen genoemd. Je gebruikt het werkgeheugen voor het openen en draaien van programma’s. Niet voor het opslaan van documenten. Via de onderstaande links lees je op coolblue meer informatie over RAM geheugen, krijg je advies over hoeveel werkgeheugen je nodig hebt en zie je de verschillen tussen capaciteit en snelheid.

Hoeveel RAM geheugen in een laptop?

Populairste laptops per GB intern geheugen:

8GB Laptops
Laptop 8 GB RAM geheugen
  • 8 GB intern geheugen
  • Surfen en Mailen
  • Studie
16 GB Laptops
Laptop 16 GB RAM geheugen
  • 16 GB intern geheugen
  • Foto's en video's
  • Gamen
32 GB Laptops
Laptop 32 GB RAM geheugen
  • 32 GB intern geheugen
  • UHD 4K video's
  • Zwaardere programma's

Hoe werkt RAM geheugen?

Elk apparaat gebruikt RAM geheugen om bepaalde taken te kunnen uitvoeren. Bij een laptop is dit een belangrijk onderdeel omdat het mede bepaalt hoe snel je kunt werken. In de volksmond wordt RAM geheugen ook wel werkgeheugen genoemd. Een andere benaming is intern geheugen. Wanneer je bijvoorbeeld programma’s wil openen, surfen op het internet, een serie wilt bekijken of foto’s/ video’s wilt bewerken dan heeft de laptop hier werkgeheugen voor nodig. Het RAM geheugen wordt daarvoor gebruikt. Hoe hoger dit geheugen, hoe sneller en meer de laptop tegelijk kan verwerken.

Het grote verschil tussen een harde schijf en RAM geheugen is dat het RAM geheugen wordt gewist als je klaar bent met werken. Het geheugen is dan weer klaar voor een nieuwe taak. Op de harde schijf moet je zelf bestanden wissen om schuifruimte vrij te maken.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig?

Bij het kopen van een nieuwe laptop is het belangrijk om te weten hoeveel RAM geheugen je nodig hebt. Werk je met veel of zware programma’s dan kun je het beste kiezen voor de meeste werkgeheugen. Gebruik je de laptop voor basistaken zoals het typen van mails, online shoppen of thuiswerken? Dan kun je ook genoegen nemen met wat minder RAM geheugen. De grote hoeveelheid werkgeheugen zal je minder vaak nodig hebben.

RAM geheugen is niet in elke laptop uit te breiden. In de laptops van Apple is het werkgeheugen verwerkt in de interne chip waardoor je deze achteraf niet kunt ‘upgraden’. Bij bepaalde Windows laptops is het wel mogelijk om extra of groter werkgeheugen te plaatsen. Het formaat van een laptop kan daarnaast ook nog van invloed zijn of je achteraf elementen kunt aanpassen. Hoe meer werkgeheugen er in een laptop aanwezig is, hoe duurder de laptop gaat worden. Deze kleine meerprijs is echter snel terugverdiend aan de tijdswinst die je zult behalen doordat de laptop snel opstart en programma’s binnen een mum van start heeft draaien. Haperende beelden behoren tot het verleden en de zandloper zul je met genoeg RAM geheugen vrijwel nooit tegenkomen.

Verschil tussen 8, 16 en 32 GB

Een laptop schaf je aan om er meerdere jaren mee te werken. De aankoop moet dan ook volledig aan je wensen voor nu, maar ook voor in de toekomst, voldoen. Je zult merken dat je al snel extra werkgeheugen zult gaan gebruiken. Foto’s en video’s worden steeds groter en hebben meer rekenkracht nodig om vloeiend en snel te verwerken. Het verschil tussen 8, 16 en 32 GB RAM geheugen kun je in het onderstaande tabel eenvoudig bekijken.

8 GB16 GB32 GB
Mailen en surfenFoto’s en video’sHD/4K video’s
StudieGamenZwaardere programma’s
Bekijk 8 GB Laptops >>Bekijk 16 GB Laptops >>Bekijk 32 GB Laptops >>

In het bovenstaande overzicht zien wat het verschil is in rekenkracht tussen 8, 16 en 32 GB werkgeheugen. Je kunt hierdoor een eenvoudige keuze maken als je je afvraagt hoeveel werkgeheugen je nodig hebt. Ons advies is om altijd meer te nemen dan je op dit moment nodig hebt. Een laptop moet dan ook minimaal zijn voorzien van 16 GB werkgeheugen zodat je er zeker van bent dat je de komende jaren met veel plezier gebruik zult maken van je laptop.

Verschillende types interne geheugen

Het type werkgeheugen voor een laptop en desktop verschillen van elkaar. Zo heet het interne geheugen voor een laptop SODIMM en voor een desktop is het DIMM. Het is ook goed om te weten dat het werkgeheugen in DDR3 en DDR4 verkrijgbaar is. Let er daarbij wel op dat je deze niet gecombineerd met elkaar kunt gebruiken.

Snelheid werkgeheugen

Naast de hoeveelheid capaciteit is ook de snelheid van het interne geheugen belangrijk. Hoe sneller het geheugen werkt, hoe eerder je een programma kunt openen. De kloksnelheid van RAM moet altijd kloppen met die van de processor en eventueel een tweede of derde slot werkgeheugen. Op die manier werken ze optimaal samen. Je kunt het werkgeheugen in verschillende snelheden tegenkomen. De meest gebruikte snelheid van het interne geheugen zie je in de onderstaande tabel.

DDR3DDR4Waarvoor
1333 Mhz< 2600 MhzRegulier werk
1600 Mhz> 3000 MhzZwaarder werk
Bekijk de nieuwste en beste laptops op Coolblue:
Coolblue banner

Lees ook deze handige laptop tips

Welke laptop?
Banner Coolblue